Monimuotoisuus vai monikulttuurisuus?

Monikulttuurisuuskoulutukset menevät nyt yritysmaailmassa huonosti kaupaksi. Syykin on looginen: sille ei ole luonnollista kysyntää (ks. esim VTT:n raportti työperäisestä maahanmuutosta, linkki tässä). Projektin tavoitteiden valossa pyrimme kuitenkin sekä tiedon lisäämiseen, että asenteisiin vaikuttamiseen: jos monimuotoisuus nähtäisiin yritysmaailmassa osana kestävää kehitystä, eettistä rekrytointia ja aitoa kansainvälistymistä, olisi maahanmuuttajien asema työmarkkinoilla tälläkin hetkellä erilainen.

Kulttuuritaustan lisäksi monimuotoisuuden ulottuvuuksia voivat olla ikä, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, kieli, uskonto, terveys jne. Tasapuolisen kohtelun myötä yritystoimintaan voitaisiin tuoda tuottavuusajattelun rinnalle työhyvinvointi ja työelämän laatu: tämänhetkiseen hallitusohjelmaan on kirjattu työelämän kehittäminen mm. laatua kehittämällä. Jotkut asiantuntijat ennakoivat, että tulevaisuuden yritykset ovat pakotettuja huomioimaan vahvasti eettiset, ekologiset ja sosiaaliset tekijät. Menestys saavutetaan toimintatavalla, joka tuottaa lisäarvoa suoran omistajien tuoton lisäksi myös sidosryhmilleen. Myös TEM:n työolobarometrissä painotetaan laadun osa-alueina tasapuolisuutta, työpaikan varmuutta, voimavaroja (suhteessa työn vaativuustasoon) sekä kannustavuutta, innovatiivisuutta ja luottamusta.

Viestinnässä ja vuorovaikutuksessa uusinnamme joitakin käsityksiä ja oletuksia, halusimmepa tai emme. Puhumalla monimuotoisuudesta voimme luoda käsitystä laajasta sosioekonomisesta kentästä, jota kehittämällä päästään eroon kulttuurisista stereotypioista. Muutoksen tulee lähteä jo koulutuksesta (olipa kyseessä tutkinto-opiskelu eri asteilla tai parin tunnin tietoisku työpaikalla), ja monimuotoisuusajattelua tulisi laajentaa henkilöstönäkökulmasta liiketoiminnan johtamiseen saakka.  Monimuotoisuudesta ja yhteiskuntavastuusta lisää esim fiBs:n sivuilta.fibs_rgb_uusi

Lähteenä tekstissä on käytetty mm.  YES-hankkeen internet-sivuja.

ps. Kannattaa tutustua myös kansainvälisen CENTER-palkinnon saaneeseen monimuotoisuustyökalu ValoDiin. Lisätietoja: valodin sivut sekä TAKK:n sivulta.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Monimuotoisuus vai monikulttuurisuus?

  1. ..voisko ajatella sekä -että…monimuotoisuus ja monikulttuurisuus..?

  2. Krisse sanoo:

    Näin se taitaa olla.. Kiitos kommentista!

  3. Paluuviite: Mielenkiintoisia teemoja ja avauksia työperäisestä maahanmuutosta | kansainvalisenosaamisenpalvelut

Jätä kommentti